Interview

Interview:
Dorpsklanken

Psychologiepraktijk op haptonomische basis gestart

Zoals we onlangs in een advertentie konden lezen is mevr. drs. letje Veldman gestart met een Psychologiepraktijk op Haptonomische basis. Begin oktober kreeg mevr. Veldman haar bul aan de RU in Groningen.Bovendien had ze al eerder een haptonomische opleiding in Doorn gevolgd waar ze in 1992 mee startte en daarna volgde dus de psychologie studie in Groningen. Geen gemakkelijke opgave voor iemand die ook nog een man en 4 opgroeiende tieners thuis had, waarvan trouwens inmiddels 3 de deur uit zijn.

Hoe ze tot die Haptonomie studie kwam?
“Ik kende iemand, die met de overbekende Ted Troost werkte",vertelde ze ons "en zelf kreeg ik als verwoed sportster (volleybal, schaatsen, hardlopen) te maken met een flinke hersenkneuzing door een harde val op het ijs”. (Ietje reed trouwens ook de laatste Elfstedentochten!) Een mens krijgt dan wat tijd om na te denken en na 20 jaar sportlessen te hebben gegeven, begon ze aan de cursus Haptonomie en 4 jaar later aan Psychologie. Frappant was dat het Nederlands Instituut voor Psychologen net een sectie lichaamsgericht werken had opgericht en dat paste precies bij de studies die zij had gevolgd. Bovendien bleek er volop werkterrein aanwezig voor een praktijk als de hare want in Drenthe en Groningen is deze combinatie er nog niet. Ruimte te over dus en dat bleek al snel!

Wanneer Haptonomische begeleiding?
Mevr. Veldman vertelt ons, dat de door haar gegeven begeleiding gegeven kan worden bij stress, depressie, schuldgevoelens, moeheid, slaapstoornissen, angstklachten, rouw, verlies – of ziekteverwerking en bij trauma’s, zoals mishandeling en seksueel misbruik

Hoe gaat zij te werk?
Komt al snel de vraag op hoe een Psycholoog op Haptonomische basis te werk gaat in haar praktijk. Haptonomie houdt zich bezig met het gevoelsleven d.m.v. aanraken (in het gesprek) en aangeraakt worden zonder dat er sprake is van fysiotherapie. De bedoeling is de cliënt in contact te brengen met zijn of haar werkelijk gevoelsleven en om te leren luisteren naar de signalen van je lichaam. Vaak wordt de gevoelsontwikkeling bij mensen weggestopt en ken je je zelf niet meer. leder mens heeft een diep verlangen om erkend en begrepen te worden. De aanraking, die hiermee gepaard gaat is dus geen massage maar een tedere aanraking vanuit het diepst van het hart, waardoor je ervaart, dat je er mag zijn!

Verandering hulpverlening
In onze voortdurend veranderende maatschappij, verandert ook de hulpverlening. Niet alleen zijn er grote veranderingen op medisch-sociaal en op medisch-technisch gebied en op het gebied van medicatie, ook op dit bijzondere gebied. Eén van die ontwikkelingen is het ontstaan van een praktijk als die van mevr. Veldman; een Psychologiepraktijk op Haptonomische basis en we willen haar, na haar langdurige en zware studie, daarmee heel graag veel succes toewensen!